Reklama
 
Blog | martin senny

Hrdí „devianti“ to ukázali nejen hradu

martin senny

16. 8. 2011 17:08

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Když se vloni v záři sešla skupina gay a leseb, aby se dozvěděla, že se bude konečně i v Praze konat gay pride, nikdo si nedával jistě vysoké cíle. Měla to být akce, která přiláká zájem veřejnosti a ukáže gay komunitu, jak žije a hlavně že tu je. Čas plynul a termín akce se blížil. Čím byl ale blíže, tím se z Prague Pride stala akce nebývale vyhledávaná zejména na politickém stole.

 

Primátor Prahy převzal záštitu nad akcí, která se již v Česku sice konala, ale byla vždy pojímaná jako protest proti něčemu. Až nyní, letos, to měla být oslava. Oslava hrdosti, že ti, co jdou v pochodu jsou jiní a zároveň stejní. Vždyť přece to, že je někdo hetero, gay nebo bi, si nevybere. Být hrdý na to, co kdo je, je jednou z výsad lidství.

Reklama

 

Právě tohle ale chtěly některé skupiny popřít. Již předtím, než tisíce gay, leseb, bisexuálů a jejich rodin a přátel, vyšly na pochod, který otevřel nové možnosti, se ozývaly v médiích hlasy. Kladné. Záporné. Přívětivé. Nenávistné. Nejhorším způsobem se vyjádřil prezidentův mluvčí Petr Hájek. Bohužel jeho označení, že gayové a lesby jsou devianti, zůstane již v historických análech vytesáno rudým písmem. Jsem gay a nepřipadám si jako deviant. Znám jiné gay a lesby a nepříjde mi, že by někdo z nich byl deviant. Jsme jiní, ale ne devianti. Bohužel veřejnost očekávala, že prezident udělá tomuto přítrž, ale ten spíše svého zaměstnance podpořil. 

 

Mnozí ho chválili. Ano, našli se i tací. Ale ne v řadách gay komunity. Jistě členové náboženských hnutí to brali jako jistou věc, že konečně i ten nejvyšší v Česku se postavil na stranu většiny. „Stydím se za prezidenta“ hlásal jeden z transparentů na pride. Jistě poté, co prezident označil pochod jako vnucení se gay a lesbické komunity zbytkové společnosti nebo že deviaci nevnímá jako negativní slovo. Možná i tyto výroky vylákaly pak ty davy, které se chtěly ukázat, že jsou normální a ne deviantní. A podpořily je i různé velvyslanectví cizích zemí s USA v čele nebo i známé osobnosti v čele s Martinou Navrátilovou, která se sama hlásí k homosexualitě. 

 

Na stranu negativně laděných názorů se přidal i Dominik Duka. Pražský arcibiskup, který když nastoupil, u mě budil dobrý dojem. Nejsem věřící, ale po jeho dopisu primátorovi, aby odvolal svou záštitu, u mě arcibiskup klesnul. Ano, církev razí jednu cestu, ale ta česká by se měla podívat do zahraničí. Anglie plánuje, že gayové budou kněžími. A Švédsko umožnilo gayům a lesbám církevní obřad. A k tomu si přidejte na druhou misku vah ještě jeden fanatický náboženský web, který hlásal, aby se lidé modlili za to, aby průvod nevyšel. Muž a žena jsou jedinou možnou formou vztahu. V církvi, ne v dnešní společnosti.  

 

Je ale vidět, že Česko je ateistické. Jejich přání k modlitbě za neúspěch nebylo vyslyšeno. Na pochod, i když za ošklivého počasí, vyrazilo několik tisícovek lidí. Ano, několik tísíc lidí. Tohle na začátku, když se prvně sešli hlavní organizátoři pride v čele s Danem Kupšovským s dalšími v září loňského roku, nikdo nečekal. Navíc velkým přínosem bylo, že do průvodu se zapojily známé tváře politiky i šoubyznysu. A kráčely celou trasou vedle homosexuálů z Česka, Slovenska a dalších zemí. 

 

Turisté a další náhodní kolemjdoucí tak mohli potkat Jiřího Paroubka s manželkou, pana Bursíka s růžovou šálou kolem krku nebo známého gay aktivistu Jirku Hromadu, který kráčel v čele průvodu a vedl ho stejně jako komunitu v předchozích více než dvaceti letech ke svému cíli. Na Střelecký ostrov. Přesně tam mířily davy lidí pěšky nebo na alegorických vozech. A kolem byl průvod lemován turisty a dalšími, kteří jim taky mávali a vyjadřovali podporu. 

 

Radost, hrdost a pohoda pod duhovou vlajkou tak nemohly odrovnat ani protestující členové dělnické strany, ale ani příznivci církve, kteří hlásali, že jedinou možnou dvojicí je muž a žena. Červená, oranžová, žlutá, zelená, modrá a fialová se spojily v nekonečnou duhu, která opravdu neměla konce. Podobné pochody se dějí dneska už v mnoha městech světa, ale tento byl unikátní. Byl první.

 

Laťka byla nastavena a připravuje se již druhý ročník. Obstojí? To ukáže čas. Brno a Tábor, místa, kde se konaly akce a la pride plné protestů, jsou zapomenuty a mizí v propadlišti dějin. Praha roku 2011 nyní září a zářit bude minimálně do příštího roku. Je to jen jednou v roce, ale být gay nebo lesba je „práce na plný úvazek“ 7 dní v týdnu 24 hodiny denně. Proto to tímto nemůže skončit. 

 

Gayové a lesby a bisexuálové ukázali, že se umí bavit. Heteráci sice nevyráží do průvodů za svá práva, ale nyní pochodovali vedle homosexuálů a plně je podporovali. Být jiný se tento víkend ukázalo jako dobrý tah na bránu. Veřejnost gay komunitu vnímá každým rokem lépe a možná tohle tomu napomůže. Televize a noviny byly plné záběrů z pride a ukazovaly gay komunitu v dobrém světle. 

 

A do průvodu se zapojilil nejen gayové, lesby nebo bisexuálové, ale i rodiny nebo zastánci a podpůrci. Na průvodu se to ukázalo. Tu jste mohli vidět kočárek, který hrdě hlásal, že strejda je gay a nevadí to. Nebo jinde jste mohli vidět nápisy, že syn nebo dcera dotyčného je homosexuální.  A nebo taky transparent muže, který hlásá, že bojuje již několik stovek dnů proti své exekuci. K sakru, co ten tam zrovna dělal? Ten jediný tam možná být neměl, ale přidal se k pochodu a šel s ním celou trasu od náměstí Republiky až na Střelecký ostrov, kde se mohli všichni zaposlouchat do vystoupení nejen tuzemských zpěváků a skupin.  

 

Můžeme říci, že tak byla zahájena tradice. A na tradicích je zajímavé jedno. Ať chcete nebo ne, dostanou vás. Jistě každý člověk viděl nebo slyšel o této akci (a je jedno, jestli ji podporuje nebo ne) a už to je velkým přínosem pro tuto malou komunitu. Malou? Prý v západní civilizaci je cca 8-10 %, kteří jdou homosexuální. A tato akce pomůže. Veřejnost je informovaná z různých stran. Ale nezapomínejte, že gay pride není jen jedinou akcí, která je zaměřena na ukázku gay a lesbické svobody. Již řadu let se koná kulturní festival organizace eLnadruhou v centru Prahy a jeho součástí je i sportovní den nebo přednášky, ale i zábava a tanec. Nebo pro mládež jsou organizovány letní a mezinárodní školy minorit. Ano, gayové a lesby jsou k vidění celý rok. Nejen v průvodu.