Reklama
 
Blog | martin senny

Neziskovky a dary pro ně

 minorita životní prostředí dary

Blíží se konec roku a firmy a jednotlivci jako šílení začínají dávat neziskovým organizacím peníze. Ano, je to pro ně velká výhoda, můžou si to pak odečíst z daní a můžou pomoci. Bohužel někdy ale pomoc není směřovaná tam, kam asi dárce očekává.

 

Hlavním příkladem je jedna velká organizace v oblasti životního prostředí, budeme jí říkat třebas Organizace bránící životní prostředí akcemi nad nimiž rozum stojí. Organizace, která se zabývá ochranou přírody. Je známa nejen u nás, ale i v cizině. A peníze do ní plynou jistě ve velkém, protože kdo by nechtěl smysluplnou brigádu a nechtěl na stanicích metra oslovovat veřejnost, aby je podpořila. No ale pak si každý myslí, že tato organizace bude dělat smysluplné věci.

Reklama

 

Pak se z médií dočtete, jak tato organizace a její dobrovolníci a další zástupci lezou na věže, aby tu dali transparenty, nebo aby se na Šumavě přivazovali ke stromům a ukazovali svou demonstraci proti tomu, že v lese je kůrovec, který může napadnout zdravé stromy, ale ty nemocné chtějí zachránit. No jo, dyť veřejnost jim přece dala tisíce korun na propagaci eko. Tak proč nejet na výlet na Šumavu nebo jinam, kde zrovna vidí velký eko problém?

 

Bohužel pro mě tato organizace nebyla, není a nikdy nebude důvěryhodná organizace, a proto bych jí nedal ani korunu. Věčné obtěžování jejich zaměstnanců a dobrovolníků na veřejnosti, a akce, které dělají, které jsou mnohdy snad i proti jejich cílům a přírodě, mě jen ukazují, že naštěstí existují jiné organizace, které stojí za to podpořit. No asi si za dary nekoupí transparent na věže nebo nebudou kupovat řetězy na přivázání se ke stromům, ale můžou tyto peníze dávat na jiné věci. Osvětu, vzdělávání veřejnosti, pomoc cílovým skupinám, které to potřebují nebo kterým pak tato činnost může pomoci.

 

Bohužel tím, že veřejnost podporuje tuto organizaci, nepodporuje pak jiné. Když přijdete za někým a řeknete mu, že máte organizaci, která se zabývá podporou prezentace života minorit, tak nemají zájem. Bohužel česká i světová veřejnost dá na jména. A tak podpoří toho, koho znají. A pak jen sedí doma a dívají se, co daná organizace dělá. Jen se podívejte do médií v letošním roce, co vše udělala tato eko-organizace za špatnosti. Ale víte, co udělalo třebas sdružení Minorita vs. Majorita? Nebo eLnadruhou? Asi ne. A můžu vám všem říct, že ke stromům se nepřivázal nikdo z nich. Možná by to ale pomohlo. Hold jsme v Česku. Tak vítejte a podporujte organizace, které jsou velké a které se vám pak odvděčí, že je uvidíte v telce, jak dělají něco, nad čím rozum zůstává stát. Možná se pak zasmějí, jak jsou řetězy dobré. Nebo jak přišli na to, že když si svážou ruce v rouře, půjde to policii hůř, aby je dostala od toho stromu. No to bohužel třebas Minorita vs. Majorita nabídnout nemůže. A je to asi dobře, protože pak se aspoň nemusí stydět ani její pracovníci a spolupracovníci a návštěvníci akcí za svou činnost. Tak nezapomeňte a přispívejte velkým molochům, které to pak dobře investují 🙂  A vy si odečtete dar od daní, o to přece jde 🙂